Dienstag, 19. Januar 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ





ΤΡΙΤΗ 01.03.16, 19:00 Ποιος σώζει ποιον (Wer rettet wen) Σκηνοθεσία: Leslie Franke-Herdolor Lorenz 2015 (104')

Το ντοκιμαντέρ  πραγματεύεται το θέμα της κρίσης στην Ευρώπη. Εστιάζει στην Ελλάδα, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο αλλά στη συνέχεια το πλάνο ανοίγει και ανακαλύπτουμε πώς λειτούργησε το δίπολο “τραπεζική διάσωση/κοινωνική καταστροφή” στην Ισπανία. Παράλληλα, παρακολουθούμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί στολίζουν τα κλειστά μαγαζιά για να μην φαίνονται άσχημα, ενώ στη συνέχεια μεταφερόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το δικαίωμα στην δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει προ πολλού μετατραπεί σε δικαίωμα πρόσβασης σε φοιτητικά δάνεια.
Τα παραδείγματα ιδιωτικού και δημόσιου υπερδανεισμού που συμπλέκονται στην ταινία έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: προκλήθηκαν εξαιτίας της ηθελημένα απερίσκεπτης συμπεριφοράς των τραπεζών που γνώριζαν ότι όταν η περίοδος του επιθετικού δανεισμού παρέλθει και η φούσκα σκάσει, μπορούν να προστρέξουν για βοήθεια στα δημόσια ταμεία. Και όταν τα κράτη λυγίσουν από το βάρος, οι εκπρόσωποι της χρηματοπιστωτικής ελίτ υποδεικνύουν ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος κοστίζει πολύ και πρέπει να καταργηθεί.

Στο Κόκκινο - Ρόδος 103.7
ΤΡΙΤΗ 01.03.16, 20:45 Παραδόθηκε! (Ausgeliefert!) Γερμανία 2013 (29’) Ντοκιμαντέρ - Παραγωγή: ARD

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών αγορών στη Γερμανία. Τι κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες μεταφοράς χαμηλού κόστους; Ποιος πακετάρει τα προϊόντα; Κάθε χρόνο η γερμανική Amazon προσελκύει χιλιάδες εργαζόμενους από το Νότο και για πολλούς Ισπανούς μια εποχική πρόσληψη ηχεί αρχικά σαν κερδισμένο λαχείο. Η πραγματικότητα όμως ξετυλίγεται μόλις πιάσει κανείς δουλειά.

Η παραγωγή είναι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD.
Στο Κόκκινο - Ρόδος 103.7
 
ΤΡΙΤΗ 01.03.16, 21:30 Στα ίχνη της Τρόικα (Die Spur von Troika) Σκηνοθεσία: Arpad Bondy - Harald Schumann , 2015, (44')
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένας θεσμός-φάντασμα που δεν προβλέπεται σε καμία συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Τρόικα. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν δανείσει περισσότερα από 500 δις ευρώ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο για τη διάσωσή του τραπεζικού τους συστήματος. Παράλληλα έδωσαν υπερβολική εξουσία σε μη εκλεγμένα μέλη οργανισμών όπως το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Η παραγωγή είναι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD.

Στο Κόκκινο - Ρόδος 103.7

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen